Pécsi Tudományegyetem

Janus Egyetemi Színház

A szőnyeg

Élőkép Egyesület

A szőnyeg

Bemutató előadás: 
2018. január 14, vasárnap - 18:00

A SZŐNYEG keleti ihletésű, interaktív, filozofikus, vizuális és taktilis élményt nyújtó előadás 4 néző részére 50 percben.

Kérjük nézőinket, hogy kényelmes ruhában jöjjenek, és az előadás alatt a cipőt vegyék le!

https://youtu.be/xU0srzRwtj8

 

„A sivatag homokdűnéin gyalogolunk. Elviselhetetlen a hőség, a nap az égbolt legmagasabb pontján áll. Ő előttem halad kimért és egyenletes léptekkel, de én lemaradok. A szemembe tűző nap fényében alakja megsokszorozódik előttem. Rosszullét környékez. Képtelen vagyok egyetlen további lépést is megtenni. Vezetőm hátrafordul, de arca helyén sikoltó kőmaszkot látok. "Lépj be a tűz körébe" utasít némán. Halálfélelem tölt el, mégis belépek a szőnyeg piros színű területére.” (részlet a szőnyeg meséjéből)

A szőnyeg zarándoklatra hív a sivatag belsejébe, egy romvárosba, a fekete asszonyok különleges rózsakertjébe. Az egyidejűleg négy néző számára megtapasztalható előadás vizuális és gondolati látomásokon keresztül – képek, szövegek és érinthető díszletelemek segítségével – finoman és meditatívan vezet el egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe. A stációkat végigjárva személyes élményt kaphatunk egy - a keleti misztika által inspirált, művészi nyelven átszűrt és egybeszőtt - beavatási útról.

Az előadás a Halottak napja alkalmából minden részvevő számára egy személyes emlékezés lehet. A szufi filozófiában - ami az előadást inspirálta - úgy tartják, hogy aki meghal, az esküvőt köt az örökkévalósággal. Zarándoklatunk célja pedig éppen az, hogy eljussunk egy lélek menyegzőjére az örökkévalósággal, és a megtett út alatt egy kicsit elgondolkodjunk a halál fényében az életről, újra-éljük a búcsúzást egy-egy elveszített szerettünktől.

A szőnyeg egyik legfőbb különlegessége a korlátozott a nézőszám, hogy ne csak nézni, hanem tapintani is lehessen az előadás díszletelemeit, melyek akár érintésre meg is szólalhatnak. Előadásunkat tehát azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a keleti kultúra iránt, és akik szívesen vesznek részt egy meditatív sivatagi utazásban egy négy fős társaság szemlélődő tagjaként. Az utazás óránként indul.

 

 

Alkotók: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás

 

Sivatagtemplom fotók, könyv, a fekete asszony szövegei és hangja: Bérczi Zsófia

A szőnyeg meséjét írta, a szőnyegmotívumokat inspirálta: Tankó Barnabás

A szőnyeg meséjét elmondja: Szarka Fedor Guido

 

A rózsák szövegei: bölcsességek Antoine de Saint-Exupery Citadella c. művéből

A rózsák hangjai: Adele Eisenstein, Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Fenyvesi Boga, Kántor Kata, Ocztos István, Rimóczi István, Sarlós Ágnes, Szarka Fedor Guido, Szákás-Tóth Péter, Szilágyi Arnold, Tankó Barnabás, Tesfay Áron, Turós Eszter

A rózsák tervezője: Terebessy Tóbiás

Elektronikai fejlesztés: Csutorás Márton, Tankó Barnabás

 

A szőnyeg meséjének zenéje: Anuar Brahem

Énekhang: Alaleh Seyedahmadi

Kerengőzene: Mercan Dede

Hangfelvételek: Bérczi Zsófia, Tesfay Áron, Bársony Júlia

 

Könyvkötő: Kun Dorottya

Nemezkészítő: Vidák Anna

Üvegtechnikus: Pataki Attila

Díszműbádogos: Tankó Károly

 

Szoftverfejlesztés, elektronika, technika, világosítás: Tankó Barnabás

Koncepció, tervezés, rendezés: Bérczi Zsófia

 

Támogatók: Emberi Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Kultúrális Alap, Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj, Nemzeti Civil Alap, Soros Alapítvány, Magyar Művészeti Akadémia, Szkéné Színház, Flórián Műhely – Mozgó Ház Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Tümata Társaság, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Élőkép Egyesület

 

 

  

 A régi  weboldal megtekintése

 

                                                                                                           .

Támogatóink:                                                                              Kapcsolatok:

Képtalálat a következőre: „emberi erőforrások minisztériuma”             Pécsi Nemzeti Színház