AZ ÉVAD

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Továbbra is műsoron:

 

Kezembe temetem forró arcomat  - pillanatok száz évvel ez előttről

Száz évvel ezelőtt, a nagy háború utáni béke mindent megváltoztatott. Mi történt velünk? Sorsokat, életeket, szenvedélyeket, örömöket és tragédiákat idézünk korabeli naplók, visszaemlékezések, levelek, hirdetések, tudósítások, értesítők, kalendáriumok és nóták segítségével.

Összeállította és rendezte: Mikuli János, a bemutató 2020 január 20-án volt.

Játsszák: Popa Máté,  Pásztó Renáta, Inhof László, Háber Krisztián, Mekis Flóra, Somogyi Bianka, Major Ágnes, Kopa Marcell, Ódé Bianka, Solymosi Dominik, Sarus Tamás, Ötvös Zoltán, Kőhalmi Kamilla

Látvány: Herczig Zsófia, Zene: Kopeczky Péter, Mozgás: Hágen Zsuzsa

 

Biztonsági sáv

A drámapedagógiai foglalkozáshoz kötődő előadás beszélgetésekből, improvizációkból jött létre és a nagykamaszok, a 15-19 éves fiatalok problémáit eleveníteni meg. A kapcsolat a szülőkkel, a tanárokkal és a kortársakkal ebben a korban nem könnyű, csak a kérdések sokasodnak: mi a jó és a rossz? kit kövessek? szükség van-e társakra, példákra? hogy döntsem el, hogy merre menjek?

Az előadást színészi improvizációk felhasználásával írta és rendezte Funk Iván, a bemutatót 2020 február 25-én tartottuk.

Játsszák: Hollósi Orsolya, Háber Krisztián, Popa Máté, Farkas B. Szabina, László Csaba, László Rebeka

 

Philoktétész

Mire építjük a történelmünket? És milyen emberi sorsok húzódnak meg a legnagyobb történelmi események árnyékában? A klasszikus szöveg ezeket a kérdéseket veti föl. Szophoklész drámáját modern környezetbe helyezve láthatjuk a színpadon Zakariás Máté rendezésében.

A bemutatót 2019. október 15-én tartottuk.

Játsszák: György Zoltán Dávid, Szabó Márk József, Gácsik Dénes Frigyes, Popa Máté

Látvány: Kuti Letícia

 

Sok hűhó semmiért

Shakespeare vígjátéka, ha végiggondoljuk a benne rejlő konfliktusokat, nem is biztos, hogy vígjáték. A véletlen, a meggondolatlanság, a pillanat forgat bennünket jó vagy rossz irányba? Shakespeare-rel játszunk: mi van, ha másként fordul a történet?

A darabot Tóth András Ernő rendezésében láthatjuk, aki Keresztesi Józseffel karöltve dolgozta át Shakespeare művét. A JESZ társulata erre az előadásra több új taggal is bővült.

Játsszák: László Csaba, Arató Ármin, Balog Zita, Ágoston Gáspár, Zakariás Máté, Hollósi Orsolya, Inhof László, Mikuli János, Vlasits Barbara, Pásztó Renáta, Gácsik Dénes Frigyes, Popa Máté, Mészáros Dávid, Somogyi Bianka

Látvány: Győri Bianka és Herczig Zsófia. Dalok: Balog Zita

A bemutatót 2019. május 25-én tartottuk.

 

Új bemutatók:

 

Az arab éjszaka

A kortárs német szerző, Roland Schimmelpfennig drámáját Tárnoki Márk rendezi, a bemutatót 2020 okóberében tartjuk.

Játsszák: György Zoltán Dávid, Nagy Henrik, Czéh Dániel, Hollósi Orsolya, Balog Zita

Látvány: Kuti Letícia

 

Magammal viszem – 1921 

A közösségi színházi előadást az új egyetemista társulat közreműködésével Zakariás Máté rendezi, apropóját az PTE jogelődjének Pécsre költözése adja, témája tágabb értelemben a költözés. A bemutatót 2021-re tervezzük

 

Werther – szerelmes nyelvtöredék

Az esztétika alapkérdése: lehet-e beszélni és, ha igen, hogyan a szépségről? A szépség iránti vágyunk állandó, de az ízlés mégis mindenkinek sajátja. Ugyanazt érezzük, de másról, máskor, más intenzitással, ráadásul a nyelv meglehetősen intim módon zárja  el és őrzi belső titkainkat, sokszor önmagunk elől is

A mára legendás francia filozófus, esszéíró Roland Barthes 1977-ben kiadott híres szövege, a szerelemnyelv töredékei megkísérli a szerelmes érzések feltérképezését, leírását. Ahol az esszéíró elakad, mert elérte saját "tudománya" határait, átadja a terepet az irodalomnak, hátha a művészet képes még beljebb hatolni az emberi lélek útvesztőiben. Barthes ismert szerzők ismert szövegeit hívja segítségül, közülük is kiemelkedik Goethe regénye, a Werther!

Rendezi: Tóth András Ernő

  

 A régi  weboldal megtekintése

 

                                                                                                           .

Támogatóink:                                                                              Kapcsolatok:

Képtalálat a következőre: „emberi erőforrások minisztériuma”             Pécsi Nemzeti Színház