HÍREK

Nyomtatóbarát változatPDF változat

2023. augusztus

A Janus Egyetemi Színház tréningtábort hirdet augusztus 27-én estétől szeptember 2-án estig, helyszíne a JESZ (Zsolnay Negyed déli oldal). A munkát Zakariás Máté a JESZ művészeti vezetője irányítja. A tábor célja, hogy az új érdeklődők napi két tréninggel felkészüljenek az évad új bemutatójának próbáira, téma: Iskola a határon.

 

2023. március

ELISMERÉS A JESZ MŰVÉSZEINEK

Örömteli hír érkezett március 14-én. A Janus Egyetemi Színház igazgatója, Dr. Tóth András Ernő és a középiskolai csoport rendezője, Ákli Krisztián kitüntetést kapott.

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára, Vitályos Eszter és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár állami elismeréseket, kulturális középdíjakat adott át március 15. alkalmából.

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: DR. TÓTH ANDRÁS ERNŐ, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze, a Pécsi Tudományegyetem Janus Egyetemi Színház alapító igazgatója.

A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: ÁKLI KRISZTIÁN drámatanár, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke, az Oberon Társulat művészeti vezetője, a JESZ középiskolai csoportjának rendezője

Április 6-án és 11-én láthatja a kitüntetetteket az érdeklődő közönség a JESZ-ben a Biedermann és gyújtogatók című előadásunkban.

Gratulálunk!

 

AMERIKAI TÁRSULAT LÉP SZÍNPADRA

Ritka alkalom, hogy a tengerentúlról fogadunk vendéget. Ezúttal egy amerikai egyetemi színjátszó társulat lép a JESZ színpadára a Small Mouth Sounds című produkcióval, két alkalommal is, március 9-én és 10-én este 7 órakor.

Honnan a kapcsolat?  Dr. Rosner Krisztina, a JESZ hőskorának oszlopos tagja (2014 óta Tokióban él, a kortárs japán színházat kutatja, illetve a Meidzsi Egyetem nemzetközi programjában tanít összehasonlító kultúratudományt és drámaelemzést) sok évvel ezelőtt egy nemzetközi színháztudományi konferencián találkozott a társulatot vezető Christopher Berchilddel. Dr. Müller Péter meghívására 2012-ben Fulbright ösztöndíjjal az őszi szemeszterben tanított a Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék színházi programja keretében, valamint az Irodalomtudományi Doktori Iskolában.  A Fulbright ösztöndíj lejártát követően a kapcsolat megmaradt. Berchild az Indiana State University (Terre Haute) színházi tanszékét vezeti, hallgatóit többször vitte nemzetközi utakra, így jártak a Távol-Keleten, az Egyesült Királyságban. 2015-ben egy horvátországi nyári fesztiválon szerepeltek, ezután Pécsett találkozott a két professzor, majd 2017-ben Ohio fővárosában, Columbusban, mikor szintén Fulbright ösztöndíjjal Müller tanár úr a Cleveland State University (Ohio) világirodalom tanszékén tanított. A következő találkozó már nagyon közeleg, a helyszín újra Pécs. Élő a kapcsolat tehát a két oktató és ezáltal a két egyetem között. Szeretnénk, ha minél több fronton megvalósulna a tapasztalatcsere a két társulat között is. Berchild professzor előadást tart a BTK-n, Julie Dixon pedig, aki a JESZ-ben is műsorra tűzött darab rendezője, tréninget is tart a színházi iránt érdeklődő PTE-s hallgatóknak.

  

 A régi  weboldal megtekintése

 

                                                                                                           .

Támogatóink:                                                                              Kapcsolatok:

Képtalálat a következőre: „emberi erőforrások minisztériuma”             Pécsi Nemzeti Színház