Retúrjegyet! - ajánlunk

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

A magyar nagyvárosok mezőnyében Pécs vesztette a legtöbbet népességéből az elmúlt években – az egész országot érintő elvándorlási hullám a mi városunkban a leglátványosabb. Miért és hova vágyódnak el az itt élő emberek? Mit akarnak? Pénzt? Sikert? Pálmafákat? És mit neveznek az otthonuknak? Egyáltalán szükségük van-e otthonra? És mit gondolnak rólunk azok a külföldiek, akik éppen Pécset választották otthonuknak? Hogyan látják a magyarokat, és hogyan hasonlítják össze a saját kultúrájukat az ittenivel?

Erre a kérdésre keres-keresett választ a 2015 novemberében bemutatott A Retúrjegyet! című előadásunk, amely egyfajta dokumentumszínházi produkció: a szövegkönyv eredeti szövegeken alapszik: pécsi magyarokkal és Pécsett élő külföldiekkel készült interjúk inspirálták. Az előadás valós történeteket felhasználva beszél az elvándorlásról - nem a tudományosság igényével, inkább a téma költőiségét megragadva, a humor és az irónia elemeit is felhasználva.

Az egyedi szövegkönyv szerkesztője-írója és egyben az előadás rendezője a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi dramaturg szakán, 2015-ben végzett Kelemen Kristóf. A JESZ társulatával a pécsi emberek életét "vitte színre": olyanokét, akik máshol lennének, miközben próbálják megérteni egymást, megtalálni a közös nyelvet, ami van, vagy...?!

A szeptemberi Retúrjegyek!-előadásokra (szept. 20-21-22., 19.00-es kezdettel) jegyek már foglalhatók! 

 

 

 

  

 A régi  weboldal megtekintése

 

                                                                                                           .

Támogatóink:                                                                              Kapcsolatok:

Képtalálat a következőre: „emberi erőforrások minisztériuma”             Pécsi Nemzeti Színház